Miljøaktørene Miljømytene

Tar klimaendringene rypa?

22. oktober 2018

Hvis noe går dårlig, er det klimaendringenes skyld. Altså de menneskeskapte. Men hvis det samme litt senere går bra? Hva da?

Gjennom flere år har det vært dårlig med både li- og fjellryper. Bestandene har vært små, og jakta begrenset. Klimaendringene har blitt utpekt som synderen. De er som kjent alle problemers mor, og brukes tilsvarende religionen i tidligere tider: sto man ovenfor det ukjente, var det lett å ty til teologiske forklaringer. Både forskere (se også her), miljøforvaltere og interesseorganisasjoner var raskt frampå de årene rypehøsten var dårlig. De kunne smile inn i kameralinsene, og gledestrålende fortelle om den kommende katastrofen: Hva var det vi sa? De lave rypetallene var ett av bevisene på den undergangen de tallkyndige hadde regnet på, og levd godt av, i to-tre tiår. Det er en historie mediene elsker. Og politikere har hver gang kunnet proklamere: Vi (hybrisianerne) skal redde verden – og rypene. Men, det kreves avlat. Og noen forbud. Mener jeg har notert at juniorsjefen, i tiden rett etter år null, skal ha hevdet noe av det samme.

I mange av årene bak oss, har det vært fuktig og kaldt i fjellet på vår og forsommer. Rypekyllinger spiser insekter rett etter klekking, og trenger varme i været. Er det kaldt, finner de ikke mat. De kan sulte i hjel. Det samme kan foreldrene, som må bruke mye tid på å varme de nyklekte. Da får de ikke tid til å lete etter føde. Furasjere kaller biologene det. Kaldt vårvær er ille for naturen. Ikke bare for ryper, men småfugler, orrfugl og storfugl. Vi har hatt mange slike vårer i fjellet. Det ser vi også på ørretens vekst, som tidvis ikke har vært noe å skryte av.

Vår og sommer 2018 var de varmeste, tørreste og beste på mange årtier. I Sør-Norge. Nordpå, og i store deler av verden forøvrig, var det ikke fullt så bra. Der varmen fikk folk til å ta av ullsokker og langstøvler, for i flere måneder å gå barbeint og i kortbukser, var livet en fryd. Vi nøt det, selv om klimaforskningssentrene, kirken og MDG reiste pekefingre, og ville påføre oss skyld. Men det var så bra, at selv pyser kunne bade. Også rypene nøt været. Sørpå. Den varme sommeren skulle gi en rypehøst vi ikke har sett på lange tider her i landet. Det bygget seg opp i fjor, og i år slo rypeåret skikkelig til. I Hedmark har jegere knapt sett så mye ryper, og kappes nå om å selge litt av overskuddet som fyller opp i fryseboksen. Vil du kjøpe 60 stykker?, får jeg forespørsel om på epost. Kjøper du mange, skal du få en god pris! For noen år siden ble det knapt blitt skutt 60 slike fjærkre i hele fylket. Eller noe slikt.

Ingen har denne høsten anklaget klimaendringene for urimelig store mengder kaklende store fjærballer. Altså sørpå. Anklagene går ikke den veien. Så da spør jeg alle dere med de hvite frakker, hver og én fri for ideologi og politiske føringer: Hvor er logikken? Hva vil dere ha oss til å tro? Eller: Hvor dumme tror dere vi er?

 

You Might Also Like

  • Kjell O. Foss 25. oktober 2018 at 08:22

    Faktafobia er grunnlaget for lettjent ære, berømmelse og penger.